День вчителя: десятка найкращих фільмів про педагогів (ФОТО, ВІДЕО)

04/10/2015     Автор: Ігор Нагорний
День вчителя: десятка найкращих фільмів про педагогів (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні День вчителя, у день свята пропонуємо вашій увазі тематичну підбірку цікавих фільмів про шкільних наставників.

 

Хористи (Les Choristes), 2004

Франція, 1949 рік. Зневірившись знайти роботу, вчитель музики Клемент Матьє потрапляє в інтернат для важких підлітків. Там він бачить, до яких жорстоких "виховних заходів" вдається ректор цього закладу Рашан. Чим більше знущається Рашан над хлопчиками, тим агресивнішими вони стають.

Добродушному за вдачею Матьє приходить в голову чудова ідея: організувати шкільний хор.



Дуже погана вчителька (Bad Teacher), 2011

80f4f1bfde75cf32b8ab9f4a43450c63_kinopoisk_ru_bad_teacher_1575108

Вчителька середніх класів живе гламурним життям світської левиці, ходить на роботу як на вечірку і мріє про збільшення обсягу власного бюста. Однак після раптового розриву з багатим бойфрендом її спосіб життя різко змінюється, хоча сама вона це усвідомлює не відразу. Але коли в їхню школу приходить новий викладач, вона зовсім втрачає голову і починає полювання за… грошима.



Спілка мертвих поетів (Dead Poets Society), 1989

Джон Кітінг — новий викладач англійської словесності в консервативному американському коледжі. Від манірної маси вчителів його відрізняють легкість спілкування, ексцентрична поведінка і зневага до програми навчання.

Одного разу він посвячує своїх підопічних в таємницю Товариства мертвих поетів. З цього моменту кожен з учнів намагається знайти свій власний голос у безликому хорі, поглянути на навколишній світ, високо підстрибнувши над сірою шкільною огорожею.



Напів-Нельсон (Half Nelson), 2006

Вчитель середньої школи вживає наркотики… Він починає дружити зі своєю ученицею, після того як вона розкриває його секрет. У що ж виллється ця дивна дружба?



Пісня для вигнанця (Song for a Raggy Boy), 2003

1939 рік. В ірландську католицьку школу приходить новий учитель Вільям Франклін. Він викладає юним послушникам літературу і знаходить себе в домі Господа після втрати близької людини.



Але в школі панують фашистські порядки і решта вчителів налаштовані до нього аж ніяк не доброзичливо. Бажаючи допомогти хлопчикам, але не бажаючи втратити роботу Вільям розуміє, що кращий спосіб показати їм, як відстояти речі, в які вони вірять — це назавжди змінити їх самих.



Учитель на заміну (Detachment), 2011

Генрі Барт — вчитель на заміну, який отримує чергове тимчасове призначення. На цей раз він повинен викладати англійську мову і літературу в "неблагополучній" школі, де в порядку речей нецензурна лайка і образи щодо вчителів.



Розумник Вілл Хантінґ (Good Will Hunting), 1997

Уілл Хантінґ — 20-річний вундеркінд з Бостона, який раз у раз вплутується в неприємні історії. І коли поліція заарештовує його за чергову бійку, професор математики бере його під свою опіку, але за однієї умови: Уїлл повинен пройти курс психотерапії. Сеанси «перевиховання», які розпочалися з недовіри, поступово переростають у дружбу між Уіллом і його наставником.



Людина епохи Відродження (Renaissance Man), 1994

Якщо ви можете уявити собі чарівного Денні де Віто в ролі вчителя англійської мови і літератури, значить, ви бачили фільм Пенні Маршалла "Людина епохи Відродження". Правда, за освітою герой де Віто, Білл Рего, невдаха рекламний агент, а викладає він свій предмет на військовій базі майбутнім солдатам, які проходять там професійну підготовку. Спочатку — і це не дивно — учні не сприймають Пенні всерйоз, але з часом йому вдається захопити їх англійською літературою, і не останню роль у цьому зіграє улюблений твір Маршалла — "Гамлет" Шекспіра.



Останній урок (La journée de la jupe), 2008

Звичайна шкільна вчителька знаходиться на межі нервового зриву через постійних погроз і знущань своїх учнів — дітей з неблагополучних сімей. Під час чергового уроку, в ході бійки з ватажком шкільної банди, вона заволодіває справжнім пістолетом. Лунають постріли. Перелякані підлітки опиняються в заручниках у власної вчительки…



Школа року  (The School of Rock), 2003

MCDSCOF EC018

Дьюї Фін — скандальний гітарист і затятий противник усіх цивілізованих норм суспільства. Усіма можливими способами він виявляє своє нешанобливе ставлення до устояних цінностей. Дьюї любить стрибки зі сцени  і двадцатихвилинні соло та має намір привести свій рок-колектив до перемоги в місцевій Битві груп… але його товариші по групі замість цього виганяють його з ансамблю.

Дьюї випадково перехоплює телефонний дзвінок, адресований його сусідові по кімнаті Неду і зненацька для самого себе погоджується замінити вчителя у престижній "Horace Green Elementary School".