5 українських артистів, яких цькують у Росії

08/09/2015     Автор: admin
5 українських артистів, яких цькують у Росії

Російська влада упевнена, що патріотизм варто карати, звісно, якщо йдеться не про російський патріотизм

Мистецтво за замовчуванням не може бути поза політикою, особливо, коли йдеться про життя людей, право на особисту свободу кожного. Митці не тільки не можуть стояти осторонь подій, а й навпаки, як творчі люди найгостріше відчувають все, що відбувається в їхній країні. Тому і не дивно, що більшість українських художників, музикантів, акторів та інших представників творчих професій активно допомагають українській армії, відкрито висловлюють своє ставлення до країни-агресора, проявляють це і в своїй творчості. За це деякі з них і поплатилися: Росія почала не лише забороняти концерти українських артистів, а й порушувати кримінальні справи.

Star.Korupciya вирішили нагадати історії тих українських митців, які зазнали опали від Росії, назвавши речі своїми іменами та проявивши підтримку своїй країні.

Олег Сенцов

null

Історія українського кінорежисера з Сімферополя, політв'язня Олега Сенцова – одна з найгучніших. Його ім'я не сходить зі шпальт світових ЗМІ, адже міра несправедливості та цинізму Росії вже понад рік вражає людей з різних країн світу. 

Рік тому, навесні 2014 року, життя молодого режисера докорінно змінилося. 10 травня російські окупанти в Сімферополі заарештували групу людей, у якій був Олег Сенцов. Історія була вже придумана: український режисер начебто створив "терористичне співтовариство" у Сімферополі на замовлення "Правого сектора" для виведення Криму зі складу Росії та повернення в Україну.

Відтоді життя Олега Сенцова перетворилося на пекло: його ув'язнили у російському СІЗО, як розповідав сам режисер, били та знущалися, погрожуючи зґвалтуванням і вбивством, при цьому примушували зізнатися в організації вибухів, підпалах офісів, зберіганні зброї і вибухових речовин. За свою проукраїнську позицію Олег поплатився свободою, правом жити з сім'єю, знімати нові фільми. Але режисер не здається. Як зауважував адвокат Сенцова Дмитро Дінзе, підтримка людей додає йому сил. Зараз, перебуваючи в ув'язнені, він пише новий роман. 

null

Те, що справа сфабрикована, не викликає сумніву в жодної цивілізованої людини, в якій країні б світу вона не жила. На підтримку режисера виступали актори та режисери з Європи та США, організовувалися акції та пікети, запустили сайт, флешмоби, проводили Дні кіно та покази його фільму в різних країнах світу. Але голос розуму не почули в Росії: режисерувинесли вирок — 20 років ув’язнення у виправній колонії суворого режиму.

null

І поки залишається лише надія. Допомогти політв'язням Сенцову, Савченко та Кольченку обіцяли російські опозиціонери Ходорковський та Навальний, Україна подає черговий позов до Європейського суду проти Росії через Сенцова, обставини вироку Сенцову та Кольченку має розглянути Європарламент.

Ада Роговцева

null

До якої міри маразму може дійти російське суспільство? На це питання частково відповість наступне: у Росії проти видатної радянської та української артистки порушили кримінальну справу. Аду Роговцеву заарештують, як тільки артистка ступить на російську землю. Причиною стало те, що артистка буцімто за гроші, зароблені в Росії, фінансувала українську армію. 

Дійсно, у серпні минулого року Ада Роговцева пожертвувала для госпіталю в АТО 52 тис. грн. Ці гроші були зібрані спільно з колегами-акторами і волонтерами на благодійній виставі "Варшавська мелодія-2", яка пройшла у київському Будинку офіцерів. 

У Росії ж вирішили, що ці гроші Ада Роговцева отримала на зйомках в Москві. "Останній раз я була в Москві майже рік тому. Це були ті дозйомки, від яких я не могла відмовитися. Я не хотіла їхати, але мені сказали, щоб я платила неустойку. Продавати квартиру — це не вихід", — розповіла актриса.

Володимир Зеленський

null

Шоумен Володимир Зеленський, колишній "КВНщик" та актор, теж опинився у списку жертв Росії. Проти нього також вимагають порушити кримінальну справу. Причина – повідомлення про те, що Зеленський пожертвував на потреби української армії 1 млн грн. 

Депутат районної ради Москви Дмитро Захаров направив офіційне звернення до Слідчого комітету Росії з закликом провести перевірку на підтвердження перерахування пожертв українській армії та покарати шоумена. 

null

null

У відповіді Слідчого комітету значилося: "Доводи і відомості, викладені у зверненні, будуть перевірені в ході розслідування кримінальної справи № 201 / 837072-14, порушеної за ознаками злочину ч. 1 ст. 356 КК РФ за фактом застосування невстановленими військовослужбовцями Збройних сил України, озброєними членами "Національної гвардії України" і бойовиками "Правого сектора" заборонених засобів і методів ведення війни на території Донецької та Луганської народних республік".

Іван Дорн

null

Червоною ганчіркою для російських депутатів став і український співак, який не приховує свою позицію, а в Юрмалівиступив у футболці з тризубом, заспівавши пісню українською. Цей, здавалось би, простий і логічний вчинок викликав бурю агресії проти співака. Одіозний російський депутат Мілонов не знав, за що хапатися в першу чергу. Спочатку він запропонував виключити з ротації всі пісні Дорна, потім — заборонити його концерти в Росії.

null

Зрештою, піна негативу Мілонова вилилася лише в недолугі та невдалі спроби вразити росіян своїм почуттям гумору: "Поки Дорн намагається ходити в трусиках або ліфчику з тризубом, хай ходить де завгодно, але тільки не в Росії. У Росії співаки, які оспівують вбивць, співати не будуть, ані копійки заробляти не будуть […] Я йому щиро бажаю, щоб підтримка з боку українських націоналістів не слабіла і щоб він повністю занурився в пучину абсолютної європейської інтеграції. Йому варто надягнути спідницю, відростити невелику бороду та оголосити, що він гомосексуаліст".

"Океан Ельзи"

null

Один з найпопулярніших українських рок-гуртів не міг залишитися поза увагою Росії. І знову ініціатором вставлення палок у колеса українським митцям став Мілонов. Музикантам з "Океану Ельзи" заборонили концерти в Росії. Російський депутат звинуватив українських митців в "антиросійській пропаганді" та попросив заборонити в'їзд до Росії.