Новини про зірок
Подобається

Телеканали продовжують показувати серіали «Кухня» і «Вороніни», маскуючи російську пропаганду

12/06/2015     Автор: admin
Телеканали продовжують показувати серіали «Кухня» і «Вороніни», маскуючи російську пропаганду

916963

Після вступу в силу закону про заборону показу фільмів і серіалів, що містять пропаганду Росії, низка українських телеканалів почали застосовувати різні хитрощі.

Про це розповів член Нацради з питань ТБ і радіомовлення Владислав Севрюков.

Він уточнив, що з 4 червня 2015 року під заборону потрапив контент, вироблений в Росії після 1 січня 2014 року. Крім цього, законом забороняється розповсюдження та показ фільмів з вмістом пропаганди держорганів Росії і радянського КДБ, а також виправдовують анексію Криму і захоплення Донбасу, починаючи з 1991 року.

Всі телеканали демонструють фільми з прокатними посвідченнями. Їх видає Держкіно.

Зараз Держкіно, згідно чинних норм закону, вже не має права видавати прокатні посвідчення на згаданий заборонений контент, а старі прокатні посвідчення — відкликати.

"Керуючись цією логікою ми з вами вже не зможемо бачити на телеекранах заборонений контент", — зазначає Севрюков. Але деякі телеканали, за його словами, "ріжуть титри".

"І ми не можемо визначити, якого року була показана серія того чи іншого серіалу, хто його виробник", — зазначає член Нацради. Наприклад, серіал "Кухня" до 2014 року дозволено. А серії після цієї дати вже заборонені. Така ж ситуація з серіалами "Вороніни". Також були помічені маніпуляціями з серіями серіалів "Хороші руки", "П'ята Стража".

За словами Севрюкова, Нацрада підготував листи до каналах "Україна", "Студія "1+1", "Новий", "ТЕТ" з проханням показати прокатні посвідчення по ряду фільмів. Так як визначити їх рік виробництва з допомогою моніторингу стало неможливо.

Севрюков нагадав, що за демонстрацію забороненого контенту телеканалу загрожує штраф 12,2 тисяч гривень за кожний випадок поширення та 64 тисячі гривень — за кожен наступний випадок такого поширення.