Новини про зірок
Подобається

Померла велика балерина Майя Плісецька (фото, відео)

03/05/2015     Автор: admin
Померла велика балерина Майя Плісецька (фото, відео)

9718_380

2 травня в Німеччині від важкого серцевого нападу померла велика балерина — геніальна Майя Плісецька.

Балерина Майя Плісецька стала символом балету, символом мистецтва, яке існує всупереч простору, часу, законами математики і фізики.

Геніальну нестаріючу богиню називали Цвєтаєвої балету. Але її силу, волю, енергію і талант, звичайно, не можна порівняти ні з якою іншою зіркою. Вона була унікальна!

Дебют Майї Плісецької відбувся напередодні війни — 21 червня 1941 року. Після цього були тисячі виступів. Спочатку Майя виступала не тільки у сольних номерах, але і в концертах. Коли на московських сценах з'явився її "Умираючий лебідь" на музику К. Сен-Санса, публіка була вражена.

Цей номер Плісецька танцювала все життя, щоразу намагаючись принести в партію щось нове: виходила з різних лаштунків, з'являлася спиною до публіки, по-різному подавала фінал. Незмінними залишалися тільки лебедині рухи рук, які прославили її на весь світ .

Вона все життя працювала: танцювала, керувала трупою, викладала. Список провідних партій величезний: "Лебедине озеро", "Кам'яна квітка", "Спляча красуня", "Спартак", "Жизель", "Раймонда". Вона була нерозривно пов'язана з чоловіком Родіоном Щедріним. В останні роки Майя Плісецька підтримувала його гастролі. А ще, незважаючи на вік, велика балерина іноді виходила на сцену, щоб виконати балетний номер, наданий для неї Бежаром — "Аvе Майя". Вона говорила, що однією технікою світ не підкорити, танцем потрібно зачепити душу, зворушити. Майї Плісецької це вдавалося. Глядачі плакали.

Будемо сподіватися, що юні балерини не забудуть про те, що зверху, звідти, на них дивиться Майа і… посміхається. Поблажливо або з захопленням.


ВІДЕО КРАЩИХ ВИСТУПІВ ГЕНІАЛЬНОЇ МАЙЇ ПЛІСЕЦЬКОЇ: